• Veel mensen hebben de vakantieperiode aangegrepen om hun eigen huis te verbouwen of onderhoud te plegen.
  • Dat blijkt uit het hogere aantal hypotheken dat is afgesloten voor een verbouwing.
  • Als je gaat verbouwen kun je mogelijk kosten aftrekken bij de belastingaangifte.

Veel mensen zien het verbouwen van hun huis als een goed alternatief voor de vakantie in een tijd waarin die een stuk onzekerder is geworden door de coronamaatregelen. Als je gaat verbouwen, kun je mogelijk belastingvoordeel halen.

Dat veel Nederlanders aan het verbouwen zijn geslagen, blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). In het tweede kwartaal werden meer dan 22.000 hypotheken voor een verbouwing aangevraagd, ruim 33 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het is goed om een verbouwing in het achterhoofd te houden bij het doen van de belastingaangifte. De kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf kun je niet aftrekken, maar mogelijk wel de kosten die komen kijken bij een lening voor de verbouwing.

Er zijn grofweg vier manieren om een verbouwing of onderhoud te financieren:

  • De hypotheek verhogen
  • De hypotheek oversluiten
  • Een bouwdepot
  • Een verbouwingslening

Dit zijn vier tips van de Belastingdienst voor iedereen die aan het zwoegen is op zijn huis. Wellicht is het ook goed om deze tips door te nemen als je een verbouwing of onderhoud nog aan het overwegen bent.

1. Financieringskosten mag je aftrekken

Sluit je een lening af voor een verbouwing of onderhoud aan jouw koopwoning, dan mag je de financieringskosten meestal aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit is het geval bij een verbouwingslening of een verbouwingsdepot.

Onder financieringskosten vallen afsluitkosten, bemiddelingskosten en de notariskosten die je maakt als je de lening afsluit. Deze financieringskosten voor een verbouwingslening of een verbouwingsdepot mag je in één keer aftrekken.

Betaal je de verbouwing of het onderhoud met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en valt er ook niets af te trekken bij de belastingaangifte.

2. Check of de rente over de lening voor de verbouwing aftrekbaar is

Het kan ook zijn dat je de verbouwing financiert door de hypotheek te verhogen. In dat geval mag je de hypotheekrente over de verhoging aftrekken. Let wel: hiervoor moet je voldoen aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek die normaliter gelden.

Dit betekent dat ook de extra lening binnen 30 jaar moet worden afgelost wil je de rente kunnen aftrekken. Ook moet je jaarlijks een bepaald bedrag aflossen. Daarnaast mag je de verhoging alleen gebruiken voor de eigen woning en dus niet voor een tweede huis of vakantiewoning.

Huiseigenaren sluiten ook wel de hypotheek over in plaats van dat ze deze verhogen om de verbouwing te bekostigen. In dat geval komen er oversluitkosten en een boeterente bij kijken. Beide zijn in de meeste gevallen aftrekbaar.

Bij een verbouwingsdepot mag je de rente de eerste 6 maanden aftrekken. Na zes maanden moet je eerst de ontvangen depotrente aftrekken van de betaalde rente voordat je die aftrekt op de belastingaangifte.

Na twee jaar is de rente van het verbouwingsdepot niet meer aftrekbaar en de rente die je krijgt is ook niet belast. Wordt de lening (deels) alsnog gebruikt voor een verbouwing, dan is de rente over dat deel aftrekbaar. De ontvangen rente is wederom niet belast.

Ook bij een verbouwingslening hoef je de ontvangen rente de eerste zes maanden niet af te trekken van de betaalde rente. Is er na zes maanden nog geld van de lening over, dan komt die schuld in box 3 terecht. De rente die je er dan over betaalt, mag je niet aftrekken.

Maar wordt het geld (deels) weer gebruikt voor een verbouwing, dan gaat de schuld weer naar box 1 en mag je de betaalde rente weer aftrekken.

3. Check welke werkzaamheden en materialen aftrekbaar zijn

Misschien heb je geen verbouwingsdepot of verbouwingslening en heb je ook niet de hypotheek opgehoogd om de verbouwing of het onderhoud te bekostigen. Het kan ook zijn dat je een ander soort lening hebt afgesloten.

Mogelijk kun je de rente van die lening aftrekken. Dit is het geval als je het geld gebruikt voor het vervangen van kozijnen, het verwijderen van asbest, onderhoudsschilderwerk of een verbouwing van de keuken. Ook bij energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of een warmtepomp is de rente van de lening aftrekbaar.

Bedenk wel dat de kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf niet aftrekbaar zijn.

4. Bewaar bonnetjes en rekeningen

Bij een verbouwingslening of verbouwingdepot is de rente aftrekbaar, maar het hebben van de lening of het depot is niet genoeg om het recht op aftrek aan te tonen. Als de Belastingdienst aanklopt moet je wel kunnen aantonen dat je het geld in een bepaalde periode voor een verbouwing of onderhoud van de eigen woning hebt gebruikt. Bewaar daarom bonnetjes en facturen.

[activecampaign form=24]

LEES OOK :Whitepaper: de belastingaangifte 2020 - met een checklist voor de 15 belangrijkste tips